Rabu, 31 Oktober 2012

Jalan Raya, Sekolah, dan Kehormatan Wanita

Di Malaysia, ramai orang menunggang motosikal. Agak berbeza dengan panorama di Jordan dahulu. Berbeza dengan Arab Saudi yang tidak membenarkan wanita memandu kereta apatah lagi menunggang motosikal, wanita-wanita Malaysia selalu menjadikan motor sebagai alat pengangkutan.

Cuma, amat disayangkan apabila mereka gagal mematuhi hukum syarak berkaitan menjaga kehormatan dan maruah diri apabila berada di atas motor sama ada sebagai penunggang atau pembonceng. Selain biasanya rambut mereka terjulur keluar daripada tudung kerana tidak memakai terbus, kaki malah betis-betis mereka juga gagal dijaga daripada terdedah. Ini bagi perempuan-perempuan yang memakai tudung. Bagi mereka yang berambut bebas, mereka bukan sahaja mendedahkan kepala dan betis malah mungkin bahagian-bahagian lain yang sepatutnya dihadiahkan kepada suami-suami mereka sahaja.

Ini antara fenomena yang biasanya berlaku di jalan raya. Demikian juga di sekolah. Pelajar-pelajar perempuan yang memakai baju kurung putih lebih-lebih lagi yang tidak bertudung jika diperhatikan sebenarnya seolah-olah hanya memakai baju dalam. Atau dengan kata lain, mereka memakai baju dalam ke sekolah untuk diperlihatkan kepada pelajar-pelajar lelaki yang diharapkan dapat merealisasikan cita-cita negara untuk melihat anak-anak bangsanya berilmu dan bertamadun. Syabas kepada Kementerian Pelajaran Malaysia kerana berjaya mendidik rakyat Malaysia dengan jayanya sehingga ramai yang berjaya menjadi penagih dadah antarabangsa dan aktif dalam menjalankan khidmat sosial di sana sini.

Kalau beginilah di sekolah, saya tidak tahu bagaimanakah mereka di rumah. Saya tidak mahu menyalahkan kerajaan pusat, malah sekolah-sekolah kerajaan negeri yang dikuasai Parti Islam Se-Malaysia (PAS) pun lebih kurang sahaja. Hanya sahaja, tudung mereka labuh. Tapi, apabila hujan turun dan membasahi baju, bayangan perhiasan mereka juga kelihatan. Semoga semua pihak ambil cakna dan cuba menangani masalah ini secara serius. Mendaulatkan hukum Islam bermula dari akar umbinya. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan