Sabtu, 29 September 2012

The Innocence of Muslims; Antara Cinta dan Amarah

Beberapa ketika tidak lama sebelum ini, bumi gempar dengan penerbitan video anti-Islam bertajuk Innocence of Muslims contengan pengarah keparat, Nakoula Basseley. Saya tidak pernah menontonnya dan tidak pernah tergerak hati untuk berbuat demikian. Saya juga tidak menyertai mana-mana program bantahan terhadap filem tersebut kendatipun khalayak saudara-saudara saya ramai yang bergegas menzahirkan kemarahan mereka terhadap penghinaan kepada junjungan terbesar kita, Rasulullah shallallahu'alaihiwasallam. Meskipun begitu, terima kasih saya ucapkan di atas usaha kalian membela rasul utusan terakhir yang kita cintai itu.

Dalam masa yang sama ingin saya sampaikan kekesalan saya terhadap umat Islam yang pernah menonton atau berniat menontonnya. Kehairanan saya dibuatnya, mengapa mereka mencintai Rasulullah shallallahu'alaihiwasallam sedangkan mereka sengaja menempah maut dengan menonton penghinaan tersebut? Adakah tidak cukup kemutawatiran khabar yang sampai kepada kita tentang kezaliman Nakoula terhadap keperibadian baginda itu sehingga kita perlu kepada bukti sokongan untuk meyakininya?

Barang kali mereka akan menjawab, kami ingin melihat bagaimana dan sejauh mana penghinaan tersebut.

Wahai umat Rasulullah, bukankah menonton filem itu haram sebagaimana terdapatnya di dalamnya jutaan fitnah wanita dan dunia?!

Kemudian, mengapa kalian sanggup menjadi boneka dajjal Nakoula dengan menyediakan diri untuk diprogramkan: dipertontonkan, kemudian marah, dan mengamuk. Dajjal itu pun sudah arif benar, umat Islam pasti akan marah dengan karya tahinya itu. Tapi, dia masih ingin meneruskannya. Mengapa? Inilah yang dinamakan provokasi. Kalau umat Islam buat tidak tahu sahaja dengan semua tindak tanduk si malaun tersebut, sudah tentu dia akan bersedih kekecewaan. Tetapi kita umat yang mudah termakan dengan provokasi.

Selain itu, kita umat Islam yang hipokrit. Cintai Nabi shallallahu'alaihiwasallam apabila baginda dihina sahaja, tanpa berusaha membela dengan lisan dan tulisan. Dalam masa yang sama mereka menghina baginda dengan menerima riwayat-riwayat sirah yang terang-terangan memburukkan sahsiah baginda. Juga para isteri, mentua, ipar-duai, dan sahabat-sahabat baginda.

Ketahuilah, dengan menjadi umat bodoh, kita telah menghina Rasulullah shallallahu'alaihiwasallam!

Catatan: tahniah kepada Ustaz Mohd Dzulkhairi Mohd Nor di atas kejayaan menyusun buku Khadijah Bukan 40 Tahun Ketika Berkahwin dengan Rasulullah SAW yang sedikit sebanyak telah berjaya membersihkan sejarah berkaitan baginda Rasul shallallahu'alaihiwasallam, kaum kerabat, dan sahabat-sahabat baginda; walaupun dibenci oleh orang-orang yang dengki dan iri hati.

1 ulasan:

  1. Tersengih dengan sikap 'Muslim' yg cepat melatah dgn emosi mereka, sepatutnya kita contohi mukmin di eropah sana yang mengedarkan terjemahan biodata baginda SAW kepada khalayak dalam usaha utk mejernihkan perihal peribadi baginda SAW.

    ps: Salam perantauan dari jauh... (^^,)

    BalasPadam