Rabu, 30 Mei 2012

Mendedahkan Keaiban Diri

Diriwayatkan daripada Rasulullah shallallahu'alaihiwasallam bahawa katanya:

كُلُّ أَمَّتِي مُعَافًى إِلاَّ الْمُجَاهِرِينَ وَإِنَّ مِنَ الْمَجَانَةِ أَنْ يَعْمَلَ الرَّجُلُ بِاللَّيْلِ عَمَلاً ثُمَّ يُصْبِحَ وَقَدْ سَتَرَهُ اللَّهُ فَيَقُولَ يَا فُلاَنُ عَمِلْتُ الْبَارِحَةَ كَذَا وَكَذَا وَقَدْ بَاتَ يَسْتُرُهُ رَبُّهُ وَيُصْبِحُ يَكْشِفُ سِتْرَ اللهِ عَنْه.

Terjemahan: setiap orang daripada umatku akan diampunkan kecuali orang-orang yang menzahirkan (dosa-dosa mereka) dan termasuk dalam kegilaan seorang lelaki melakukan dosa pada waktu malam kemudian berpagi dalam keadaan Allah menyembunyikan dosanya itu lalu ia berkata "wahai fulan, semalam aku lakukan sekian-sekian" sedangkan dia tidur dalam keadaan Tuhan telah menghijab keaiban tersebut tetapi dia bangun pagi dengan membuka hijab Allah itu. [Al-Bukhari (6069)]

Daripada hadis di atas, jelaslah bahawa membuka keaiban diri termasuk dalam perkara-perkara yang dimurkai Allah. Membuka keaiban bukanlah dengan maksud seseorang itu menceritakan dosa dan kemungkaran yang telah dilakukannya kepada orang lain sahaja malah meliputi tindakan melakukan perkara mungkar di khalayak umum bahkan itulah yang lebih buruk dan dahsyat kerana dengan melakukan kemungkaran di hadapan manusia lain, seseorang itu telah menghina syariat Allah secara terang-terangan selain menunjukkan bahawa dirinya berani terhadap azab seksa yang dijanjikan-Nya. Pada masa yang sama, perbuatan tersebut membuktikan bahawa dirinya sudah tidak ada rasa malu sedangkan malu sebahagian daripada iman. Tanpa disedari juga, dia sedang mengempen kepada orang ramai supaya mengikuti jejak langkahnya. Saham dosa yang berlipat ganda akan memenuhi akaun bank akhirat anda!

Oleh sebab itu, cubalah untuk menjauhi dosa dan kemungkaran. Sekiranya tidak mampu, lakukan secara sembunyi dan jangan sekali-sekali dedahkan perbuatan menzalimi diri sendiri itu kepada orang lain. Wallahua'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan